maxi-cosi

Kde je nejbezpečnější místo v autě pro umístění dětské sedačky?

Vybrali jste si bezpečnou dětskou sedačku pro miminko a teď se můžete těšit na společné cestování! Než vyrazíte, je dobré vědět, kam nejbezpečněji v autě umístit autosedačku.

My v Maxi-Cosi doporučujeme ji mít na zadním sedadle – nejlépe uprostřed. Ale samozřejmě můžete uvažovat o jiných možnostech – když máte v autě více autosedaček nebo prostřední zadní sedadlo není pro instalaci tvarově vhodné.

Jsme zde, abychom vám poradili s nejlepším způsobem umístění:


1. Prostřední zadní sedadlo – nejbezpečnější volba!

Nejbezpečnější místo pro autosedačku je prostřední zadní sedadlo, protože je nejdále od bočních airbagů a jakéhokoli potenciálního nárazu. I když je to statisticky nejbezpečnější místo, víme, že mnohdy není možné použít – třeba kvůli velikosti či tvaru středního sedadla, nepřítomnosti isofixových úchytů apod.

2. Zadní sedadlo křížem od řidiče

Ačkoliv podle statistiky to není nejbezpečnější umístění, rodiče ho často upřednostňují.

Boční náraz je méně pravděpodobný z této strany, rodičům toto místo poskytuje snadnější přístup k dítěti ze strany chodníku.

3. Zadní sedadlo za řidičem

Stále bezpečné místo, ale na této straně může pravděpodobněji dojít k bočnímu nárazu.

4. Přední sedadlo vedle řidiče

Doporučujeme raději zadní sedadla, ale pokud musíte dát dětskou autosedačku na přední sedadlo, vždy se ujistěte, že je airbag vypnutý. Dítě pod 12 let by nikdy nemělo jet na předním sedadle se zapnutým airbagem.

Přední sedadlo by mělo být vždy až poslední volbou kvůli možnému většímu rozptylování řidiče a protože je to statisticky nejpravděpodobnější místo bočního nárazu.

Kdybyste například převáželi tři děti (miminko, batole a čtyřleté dítě) v autě a nebyla možnost dát všechny autosedačky na zadní sedadla, doporučujeme umístit miminko na zadní pravé sedadlo, batole na sedadlo za řidiče a nejstarší dítě na sedadlo spolujezdce s vypnutým airbagem a sedadlem posunutým co nejdále dozadu.

V každém případě se ujistěte, že autosedačky jsou správně instalované a užijte si cestování s rodinou!