maxi-cosi

Co je ISOFIX a jak ho rodiče mohou použít?

Bezpečnost v autě má mnoho technických vychytávek včetně ISOFIXu. Když si vyberete dětskou autosedačku s možností upevnění na ISOFIX, vyberete zároveň jeden z nejbezpečnějších způsobů pro cestování v autě. Ale co to přesně je a proč je to tak bezpečné? Jako přední specialisté na dětskou mobilitu se s vámi rádi podělíme o informace vzhledem k ISOFIXu.

Co je ISOFIX?

ISOFIX je mezinárodně standardizovaný upevňovací systém v autě. Automaticky uzamkne vaši autosedačku – nebo bázi pod autosedačku – dvěma kovovými zámky (ISOFIX upevňovací body) k sedadlu ve vašem autě. Není tak potřeba používat bezpečnostní pás k upevnění sedačky.

Proč si vybrat ISOFIX?

S použitím ISOFIXu je menší nebezpečí nesprávného upevnění autosedačky v porovnání s použitím bezpečnostního pásu. Maxi-Cosi nabízí ISOFIX ve všech věkových kategoriích – miminko, batole a starší dítě. Pro autosedačky pro miminka (tzv. vajíčka) budete potřebovat speciální isofixovou bázi, abyste mohli použít ISOFIX systém. Většina čerstvých rodičů díky jednoduše použitelné isofixové bázi upevňuje autosedačku pro miminko správně. Větší autosedačku pro batole můžete upevnit pomocí pásu nebo také systémem ISOFIX. Pro největší kategorii autosedaček můžete použít obojí pro ještě větší stabilitu.

ISOFIX zajišťuje:

  • minimální riziko špatné instalace, indikátory ukazují správnou pozici
  • permanentní spojení sedačky a auta během jízdy, takže menší vliv síly na dítě při prudkém zabrzdění
  • rychlou instalaci a snadné vyjmutí z ISOFIX báze, což je zvlášť pohodlné v případě „vajíček“. Sedačku pomocí systému „Click and Go“ připevníte k bázi pouze „zakliknutím“ a jste připraveni k jízdě

ISOFIX a I-Size

  • Věděli jste, že ISOFIX je nutností k naplnění nejnovější bezpečnostní normy I-Size? I-Size normu mohou splnit pouze autosedačky s ISOFIX, protože snižují možnost nesprávné instalace sedačky
  • I-Size nenahrazuje předchozí bezpečnostní normu. Zjistěte si více o této legislativě a zkontrolujte, jak si Maxi-Cosi naplňuje legislativu ohledně nejposlednějších zákonů v této oblasti
  • Má moje auto ISOFIX? ISOFIX úchyty jsou standardem u většiny aut vyrobených po roce 2006. V EU je nyní asi 60% aut s ISOFIX, takže je velká šance, že vaše ho bude mít také. Pokud si nejste jisti, podívejte se do manuálu auta. Pokud vaše auto má ISOFIX, najdete logo naspodu sedadel.
  • V ISOFIX sedačkách pro větší děti se bude dítě muset připásat i bezpečnostním pásem po upevnění do ISOFIX. Protože víme, že děti rádi dělají vše samy, vytvořili jsme sedačky speciálně pro ně, aby se mohly připásat úplně samy.
maxi-cosi